Wat jij moet weten over een lage bloeddruk

Gepubliceerd op 13 april 2020 om 16:56

Wat is een lage bloeddruk? | Wat zijn de symptomen | Wat veroorzaakt een lage bloeddruk | Lage bloeddruk na het starten van een koolhydraatarm dieet | Tips om de symptomen te verhelpen | Samenvatting |

 

Ben je duizelig als je snel opstaat? Draait de kamer? Als dat zo is, heb je mogelijk een lage bloeddruk.

 

Voor veel mensen is een lage bloeddruk goed - en zeker veel beter dan een hoge bloeddruk, met een hoog risico op hartaanvallen, beroertes en orgaanschade.

 

Bij de meeste mensen veroorzaakt een lage bloeddruk weinig tot geen verontrustende symptomen en is over het algemeen onschadelijk.

 

Voor sommige mensen veroorzaakt een lage bloeddruk echter symptomen en loopt ze het risico van mogelijk letsel, vooral gewond raken bij een val. Lage bloeddruk kan ook een aanwijzing zijn voor een onderliggend gezondheidsprobleem.

 

Bovendien kunnen sommige mensen bij het starten van een koolhydraatarm dieet, zoals duizeligheid door verlaagde bloeddruk, overstappen op deze nieuwe manier van eten - vooral als ze nog steeds medicijnen tegen hoge bloeddruk gebruiken of een lage normale bloeddruk hadden wanneer ze begonnen het dieet

 

Symptomen van duizeligheid kunnen ook optreden tijdens de initiële "keto-griep" -periode, maar zijn over het algemeen niet gerelateerd aan een merkbaar verlaagde bloeddruk. Zie hier onze gids: Keto-griep en andere bijwerkingen.

 

Deze gids vertelt je alles wat je moet weten over lage bloeddruk of wat artsen hypotensie noemen.

bol3daagse 2022bol3daagse 2022

1. Wat is een lage bloeddruk?


Zoals te zien is in de onderstaande bloeddrukgrafiek, is lage bloeddruk wanneer je bloeddrukmetingen consistent onder de 90 systolische (bovenste getal) en 60 diastolische (onderste getal) dalen. Dit wordt geschreven als 90/60 of gesproken als "90 over 60". Hoewel symptomen van lage bloeddruk op hogere niveaus kunnen voorkomen, komen ze meestal voor onder 90/60.


2. Wat zijn de symptomen?


Veel mensen met een lage bloeddruk hebben geen symptomen. Hun lage bloeddruk veroorzaakt geen problemen - en in feite is het een goede zaak, omdat ze minder snel problemen krijgen met hoge bloeddruk.

Maar sommige mensen met een lage bloeddruk hebben wel symptomen. De meest voorkomende zijn plotselinge duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd of zelfs flauwvallen, vooral bij het opstaan ​​vanuit zitten, hurken of liggen. Dit wordt posturale of orthostatische hypotensie genoemd en wordt veroorzaakt doordat er onvoldoende bloed naar de hersenen komt. Meestal duurt het voor de meeste mensen slechts enkele seconden. Bij ouderen kan het echter een groter probleem worden en leiden tot meer gezondheidsproblemen en verwondingen

Andere symptomen van lage bloeddruk kunnen zijn:

  • misselijkheid
  • braken
  • wazig zicht
  • vermoeidheid
  • onvermogen om te concentreren
  • hoofdpijn
  • Het grootste risico op schade door lage bloeddruk komt door het verlies van je evenwicht of flauwvallen en vervolgens vallen; een verwonding door een val kan aanzienlijk zijn.

 

Sommige mensen, vooral ouderen, ervaren een lage bloeddruk na het eten, omdat het bloed naar de maag beweegt om de spijsvertering te bevorderen

 

Bij andere mensen, voornamelijk kinderen en jongeren, kan een zeldzame aandoening bij te lang staan ​​een lage bloeddruk veroorzaken

 

Als je een lage bloeddruk hebt en regelmatig last heeft van lastige of verontrustende symptomen, of als je plotseling een lage bloeddruk heeft gehad met symptomen, raadpleeg dan je huisarts voor een volledige beoordeling.


3. Wat veroorzaakt een lage bloeddruk?


Genetica, familiegeschiedenis en zeer fysiek fit kunnen allemaal bijdragen aan een lagere dan normale bloeddruk. Je lagere bloeddruk is misschien gewoon normaal voor u.

 

Soms kan een lage bloeddruk wijzen op een andere gezondheidstoestand die moet worden behandeld of beoordeeld. De volgende aandoeningen kunnen een lage bloeddruk veroorzaken: 5

 

  • Bloedarmoede of voedingstekorten, met name tekortkomingen in foliumzuur en B-vitamines.Vroege zwangerschap.
  • Hartaandoeningen, zoals hartfalen of hartklepproblemen.
  • Uitdroging, waardoor het bloedvolume daalt.
  • Trauma dat bloedverlies veroorzaakt, inclusief inwendige bloeding.
  • Ernstige infectie, zoals een bloedinfectie die bloedvergiftiging wordt genoemd.
  • Allergische reacties, vooral de ernstige reactie die anafylaxie wordt genoemd.
  • Bijwerkingen van medicijnen, zoals overmedicatie met medicijnen tegen hoge bloeddruk; sommige medicijnen die worden gebruikt voor depressie, de ziekte van Parkinson of erectiestoornissen kunnen episodes van lage bloeddruk veroorzaken.


Nogmaals, raadpleeg Je huisarts voor een volledige beoordeling als je symptomen hebt en denk dat je lage bloeddruk veroorzaakt kan worden door een van deze aandoeningen.


4. Lage bloeddruk na het starten van een koolhydraatarm dieet


Het koolhydraatarme dieet is effectief voor het verlagen van hoge bloeddruk, soms zeer snel.6 Dit komt meestal door gewichtsverlies, verminderde insulinesecretie en verbeterde insulinegevoeligheid.

 

Ook tijdens de overgang naar een koolhydraatarm dieet stoppen mensen met het vasthouden van water en zout. Als gevolg hiervan kan de bloeddruk dalen als de nieren hun uitscheiding van deze stoffen in de urine verhogen. Dit wordt ook wel het 'diuretische effect' van het koolhydraatarme keto-dieet genoemd

 

Hierdoor kunnen er twee scenario's ontstaan ​​die ertoe kunnen bijdragen dat de bloeddruk te laag wordt:

 

Mensen met eerdere hoge bloeddruk die medicijnen hebben gebruikt, kunnen plotseling te veel medicijnen krijgen. Als je hoge druk hebt, werk dan samen met je huisarts om te zien of je de dosering van je bloeddrukmedicatie moet verlagen als je koolhydraatarm eet.
Mensen met een normale of lage normale bloeddruk ervaren zelfs een lagere bloeddruk en beginnen plotseling symptomen te krijgen zoals een licht gevoel in het hoofd, hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid. Deze mensen hebben veel elektrolyten nodig. Zie onze gids over elektrolyten:


5. Tips om de symptomen te helpen


Of je symptomen van lage bloeddruk nu aanhouden of nieuw zijn als gevolg van het starten van een koolhydraatarm ketogeen dieet, hier zijn enkele tips om je symptomen te verminderen of te beheersen.

 

  • Opzettelijke bewegingen: sta niet snel op; sta langzamer en in fasen op. Als je bijvoorbeeld 's nachts uit bed opstaat om naar de badkamer te gaan, ga dan langzaam rechtop zitten en laat je voeten over het bed bungelen totdat de duizeligheid voorbij is. Sta dan helemaal op. Dit vermindert duizeligheid en voorkomt vallen. Wees je bewust van momenten waarop je duizelig kunt worden, zoals opstaan ​​vanuit de zon en iets vasthouden, zoals de rugleuning of de armleuning, totdat de duizeligheid voorbij is.
  • Zout: Geniet van gezouten bottenbouillon of voeg zout toe aan je water. Het zout kan je bloeddruk enkele punten verhogen of voorkomen dat je te veel water verliest.
  • Elektrolyten: Zie onze Balansjelichaam gids. Of probeer een zelfgemaakte elektrolytendrank te maken door 1/4 theelepel zout, 1/8 theelepel “lite salt” (uit je supermarkt - het bevat kaliumcitraat) en een magnesiumsupplement op te lossen in twee kopjes water. Je kunt het op smaak brengen met een scheutje citroen of limoen.
  • Zoethout: Zoals opgemerkt in de gidsen over normale en hoge bloeddruk, is een stof in zoethout, glycyrrhizine genaamd, een zeer krachtig middel om de bloeddruk te verhogen, soms op veel punten.9 Eet geen zoethoutsuikergoed, maar kruiden, suikervrij zoethout pasteitjes zijn prima, of nip aan een kruidenthee met zoethoutsmaak. Wees voorzichtig, want de bloeddruk kan te hoog worden. Maar als je de drop stopt, valt hij weer.
  • Compressiesokken: als je ondanks de bovenstaande suggesties nog steeds symptomen van lage bloeddruk heeft, kun je proberen compressiesokken te dragen. Dit zijn strakker dan normale sokken die zijn ontworpen om het bloed in je benen sneller naar je hart te laten terugkeren, wat de symptomen van een laag bloedvolume kan verminderen.

6. Samenvatting


Lage bloeddruk is meestal geen probleem voor de overgrote meerderheid van de mensen. Als het symptomen veroorzaakt, volg dan de bovenstaande tips of raadpleeg je huisarts voor een volledige beoordeling.

 

Wees vooral voorzichtig als je bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt wanneer je begint met een koolhydraatarm dieet. Je bloeddrukmedicatie moet mogelijk worden verlaagd of aangepast.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.